Néhány tanács szülőknek - Bolha Focitanoda SE

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Néhány tanács szülőknek

Jótanácsok

                      Néhány  tanács a szülőknek a sportpszihológus ajánlásával

Ne csak a gyerekeket neveljük,hanem a szülőket is!
A sportpszichológus tanácsai a szülőknek:
A sport óriási előnye abban rejlik, hogy sportolás közben ún. belső késztetés - a motiváltság - dominál. Ennél még izgalmasabb kérdés, hogyan és milyen hatásfokkal valósul meg az egyén nevelése a sport által, illetve a sportág közegében. A család, a szülők szerepe vitathatatlan. Sok szülő abba a hibába esik, hogy gyermekében szeretné viszontlátni azt, akivé ő maga vált vagy inkább válni szeretett volna.
Adódik a kérdés: mit tegyünk, hogy tudatosan irányítsuk gyermekünk sportkarrierjét, vagy hagyjuk, hogy önmaga alakítsa azt? Nehéz a válasz, mert ebben a kérdésben a szülő felelőssége elkerülhetetlen.


Néhány sportpszichológusi tanács a szülőknek:

1.
Bár a szülőnek fontos, hogy gyermeke sikereket érjen el, sose feledkezzen meg arról, hogy a gyermekéről van szó, akinek joga van gyermekként viselkedni.
2.
Segítsd gyermekedet a számára „ideális” sportág kiválasztásában! Olyan sportágat ajánlj gyerekednek, amit szeret, és ne azt nézd, hogy Te azt kedveled-e vagy sem, vagy népszerű-e az adott sport vagy sem!
3.
Tartsd a sportolást szem előtt! Ne feledd, hogy a sport célja, hogy lehetőséget adjon a gyereknek arra, hogy jól érezze magát és fejlődjön.
4.
Fogadd el a gyermeked képességeit! Kutatásaink, méréseink szerint kimutatható, hogy a kevésbé tehetséges gyerekek sokkal szívesebben játszanak még a vesztes csapatban is, ha többet lehetnek a pályán.
5.
Segítsd a gyerekedet abban, hogy reális célokat tűzzön ki maga elé, amelyek mérhetők és megvalósíthatók. A határozatlan célok vagy túl nagy kihívások csak elkedvetlenítik.
6.
Mindig a gyermek erőfeszítéseit és saját teljesítményét tartsd szem előtt, ne versenyeredményét!
7.
Tanítsd meg a gyerekedet arra, hogy a siker nem egy verseny megnyerése, hanem saját kitűzött, reális céljának az elérése.
8.
Sokkal nagyobb a sikerélmény, ha a gyermek teljesítőképességéhez igazítjuk a célokat, és nem az eredményből vonunk le bármilyen következtetést.
9.
Támogasd a gyermeked csapatát azzal, hogy kilátogatsz a versenyekre és szorítasz neki és társainak, de ne kritizáld őt, az edzőt, az ellenfelet vagy a csapattagokat! Ne adj edzői utasításokat és tanácsokat a gyermekednek, mert ez nem a te dolgod!
10.
„A gyermek legnagyobb boldogsága az a tudat, hogy szeretik.”(Don Bosco)

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz